EU in novi podatki o številu električnih polnilnic

27. oktober 2022

V lanskem letu smo v članku z naslovom Električne polnilnice v EU in v Sloveniji pisali o tem koliko časa potrebujemo, da napolnimo svoje električno vozilo in od česa je ta čas odvisen, navedli pa smo tudi takrat aktualne podatke glede števila električnih polnilnic v Sloveniji ter drugod po EU. Čas je za pregled trenutnega stanja, po letu dni.

Razlike med državami ostajajo velike

Skoraj polovico vseh električnih polnilnic v EU danes najdemo na Nizozemskem (29,4 odstotka) in v Nemčiji (19 odstotkov), skupaj to predstavlja skoraj 150 tisoč polnilnic. Če na Nizozemskem naštejemo kar 64,3 električnih polnilnic na sto kilometrov cest, v Luksemburgu 57,9, v Nemčiji pa 25,8, jih v Litvi komaj 0,2, na Cipru 0,4, v Grčiji pa recimo 0,4.

Amsterdam, Nizozemska

Slovenija se uvršča nekje v zlato sredino. Kar sedemnajst držav EU ima namreč manj kot pet polnilnic na sto kilometrov cest, in med njimi je s 3,3 električnimi polnilnicami na sto kilometrov cest tudi Slovenija. Kakšno pa je stanje pri naših sosedih? Na Hrvaškem na sto kilomerov cest naštejemo 6 polnilnic, na Madžarskem 1,1, v Italiji 9,2 in v Avstriji 9,9.

O velikih razlikah, ne glede na velikost države, priča tudi podatek, da ima Nizozemska eno polnilnico na vsakih 1,5 kilometra cest, Poljska, ki je od Nizozemske večja kar osemkrat, pa ima zgolj eno polnilnico na vsakih 150 kilometrov cest.

 Še vedno (pre)malo hitrih polnilnic

Kot najbolj alarmantno, ACEA navaja, da kar šest držav EU nima ene same polnilne točke na 100 km ceste. Poleg tega pa ostaja izziv glede vrste polnilnic. ACEA namreč sporoča, da je le vsaka sedma polnilnica v Evropi tipa DC z močjo več kot 22 kilovatov, kar pomeni, da ostaja izziv s hitrimi polnilnicami z enosmerim tokom DC.

Če želimo prepričati državljane po vsej Evropi, da v prihodnjem desetletju preidejo na e-mobilnost, bi moralo biti polnjenje teh avtomobilov tako enostavno, kot je točenje goriva danes,” je dejala generalna direktorica ACEA, Sigrid de Vries.

Če bi se na izlet z električnim vozilom radi dobro pripravili, je smotrno, da preverite tudi kje boste lahko napolnili vozilo. Pri tem si lahko pomagate z interaktivnim zemljevidom Gremo na elektriko, ki vam omogoča, da polnilnice iščete glede na moč polnjenja, obliko priključka in način vklopa.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array