Prvi leteči avtomobil na voljo za rezervacijo

10. oktober 2022

Konec poletja so po 14 letih načrtovanja, razvoja ter zbiranja sredstev, ustvarjalci letečega avtomobila Switchblade sporočili, da je po pregledu FAA (zvezne uprave za letalstvo)  njihovo vozilo uspešno opravilo “testiranje hitrega taksija” in je pripravljeno na polet. Switchblade je tako postal prvi leteči avtomobil, ki je prestal vsa testiranja in je tako na voljo onkraj luže. In javnost se je odzvala – približno 2000 ljudi je vozilo, vredno 170 tisoč dolarjev, že rezerviralo.

Samson Sky Switchblade

Vozilo, ki je videti kot puščica, bo lahko doseglo hitrost do 200 km/h, proizvajalec pa je sporočil, da lahko  pospeši do 100 km v približno 6,5 sekunde. In zanimivost v zraku: dosegel bo hitrost do 306 km/h, z enim rezervoarjem pa preletel več kot 700 kilometrov.

Ker je vozilo oblikovano za praktično uporabo, ga bodo lahko lastniki parkirali v garaži in se nato odpeljali do letališča, kjer mu bodo lahko, kot poudarjajo proizvajalci, le v 3 minutah razprostrli krila in iztegnili njegov zadek – ter poleteli.

Vse bolj vpet v razvoj letečih avtomobilov tudi Suzuki

Na trg letečih avtomobilov še konkretneje vstopa tudi japonski specialist za majhne in terenske avtomobile, Suzuki. Potem, ko so spomladi sklenili partnerstvo s podjetjem SkyDrive, so zdaj v podjetje vstopili tudi lastniško. Spomnimo, podjetje SkyDrive se ukvarja z razvojem letečih avtomobilov in tovornih dronov, Suzuki pa se je obvezal, da bo bdel nad razvojem glede zmanjšanja teže, elektrifikacije in obsega proizvodnje.

Razvoj letečih avtomobilov je del načrtov japonske vlade, s katerimi bi Japonci radi rešili težave glede mobilnosti tako, da bi izkoristili nebo. Japonska je že leta 2018 ustanovila javno-zasebni svet za “revolucijo zračne mobilnosti”, s katerim so naredili korak bližje k razvoju in zagotavljanju storitev “zračnih taksijev v urbanih območjih”.

Brez slovenskega znanja očitno ne gre

Vsi tisti, ki so mislili, da se je s prodajo Pipistrela zaključila doba, ko je slovensko znanje usmerjalo novosti na področju inovativne mobilnosti, so se zmotili. Kot smo lahko brali nedavno, je nov lastnik Pipistrela podjetje Textron, ki bo Pipistrelovo tehnologijo uporabil pri razvoju letečih taksijev. Pod novim lastnikom se bo torej nadaljeval razvoj Pipistrelovih projektov, saj bodo nekatere Pipistrelove tehnologije uporabili v letečih taksijih, ki jih bodo razvili.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array