Izlet z avtomobilom: Jadranska magistrala

23. maj 2024

Cesta, ki vzbudi občutke nostalgije. Cesta, ki ponuja osupljive razglede. In cesta, ki je več kot le cesta, je doživetje. Danes vam ponujamo idejo za izlet z avtomobilom, ki je idealna izbira za sončne in tople vikende, ki so pred nami. Zapeljite se po Jadranski magistrali.

Zakaj ravno Jadranska magistrala? Gre za cesto, ki poteka skozi mnoga obalna mesta in s tem ponuja neverjetne razglede na Jadransko morje, hkrati pa vam omogoča mnogo priložnosti za postanke na različnih turističnih destinacijah, ki omogočajo sprostitev in doživetja različnim generacijam. In ravno zaradi slednjega je tokratni predlog za vikend izlet primeren tako za posameznike, pa tiste, ki bi se na avanturo podali v dvoje ali pa celotne družine, ki bi rade ustvarile spomine, ki bodo povezali vse generacije.

Kdaj je Jadranska magistrala nastala, kako se je gradila?


Zahteven gradbeni projekt se je začel po drugi svetovni vojni, predstavljal pa je košček v mozaiku jugoslovanskih prizadevanj za obnovo in modernizacijo države. Predvsem pa je projekt predstavljal priložnost povezovanja različnih delov tedanje Jugoslavije in prej težko dostopnih obalnih mest. Ob koncu petdesetih so tako pričeli z gradnjo, začenši na trasi med Reko in Novi Vinodolskim. Število delavcev se je merilo v tisočih, saj je bil izziv izjemen, sodelovale pa so tudi vojaške enote, ki so pomagale pri zahtevnejših gradbenih delih. Od obsežnih izkopov, gradnje mostov in viaduktov, do številnih osupljivih ovinkov (
na cesti jih preštejmo več kot 700). Gradnja ceste se je zaključila 30. maja 1965.

Jadranska magistrala

Koliko kilometrov obsega Jadranska magistrala?


Dolžina vaše poti po magistrali je seveda odvisna od začetne točke, ki si jo boste izbrali. Največji del poteka po republiki Hrvaški. Cesta je na Hrvaškem označena kot državna cesta D8. Največji del torej predstavlja D8 (
E61, E65 in E80), kar znaša 643,8 km. Na tej poti povežete tako Reko, Zadar, pa Šibenik, Split, Makarsko, Ploče in Dubrovnik. Če pa recimo štartate od mejnega prehoda s Slovenijo (Dragonja) pa vse do meje z Albanijo lahko prevozite 818 km

Jadranska magistrala

Od dirke do številnih promocijskih spotov


Cesta je zahvaljujoč svojim specifikam pogosto predstavljala idealen izbor za lokacije snemanj številnih promocijskih spotov in reklam uveljavljenih mednarodnih znamk, kot sta Prosche in Mercedes. Tam so posneli tudi Nissanov oglas za njihov električni model. 

Glede na raznolikost trase pa ni presenetljivo, da je bila cesta v preteklosti znana tudi po dirki, ki jo je gostila – t.i. Jadranskem reliju. Na njem so tekmovali tako domači, ko tuji vozniki, amaterji in profesionalni dirkači, in to v različnih kategorijah. Dirka je bila pravi preizkus vzdržljivosti in spretnosti, saj so se dirkači preizkusili na dolgih razdaljah na tehnično zahtevnih in ozkih cestah.

Nostalgično reklamo za Porsche Boxster, posneta na slikoviti Jadranski magistrali ob praznovanju 25. obletnice prvega modela Boxster.

S katerim avtomobilom se odpraviti na pot, tudi električnim?


V ABmobilu sodelujemo s številnimi avtomobilističnimi znamkami, zato si upamo trditi, da večino njihovih modelov zares dobro poznamo. Ker gre za cesto, ki je tesno vpeta v naravno okolje, vam za pot predlagamo
Tesla Model Y Long Range, zahvaljujoč njeni dinamičnosti, izjemnemu dosegu in udobni vožnji. Namig: v ABmobilu ta model s storitvijo Poslovni najem ponujamo pod akcijskimi pogoji.

Tesla Model Y Long Range

In brez skrbi, na celotni razdalji boste lahko vozila, ki jih poganja elektrika napolnili na kar nekaj lokacijah. Na Jadranski magistrali namreč najdete številne električne polnilnice, ki omogočajo polnjenje električnih vozil. Na voljo je torej več polnilnic, v različnih mestih, vključno s hitrimi polnilnicami, ki omogočajo hitro polnjenje vaših avtomobilov. 

Seznam električnih polnilnic na jadranski magistrali

Za lažje načrtovanje poti vam predlagamo uporabo že znanih aplikacij, ki vam glede na vašo trenutno lokacijo sporočajo razpoložljivost polnilnic, recimo Gremo na elektriko, PlugShare, ChargeMap, itn. Ker je tokratna ideja za izlet z avtomobilom idealna za cel vikend, boste verjetno v svojo avanturo vključili tudi prenočitev. V pomoč vam je lahko naš blog Iskanje nastanitev z električnimi polnilnicami. V njem lahko preverite kako najti nastanitve, ki ponujajo električno polnilnico.

Ne glede na to, ali iščete mirne plaže, kulinarične užitke, zgodovinska mesteca, utrinke miru ob zvoku morskih valov, ali pa zgolj daljšo vožnjo z vam ljubim vozilom, Jadranska magistrala vas zagotovo ne bo razočarala. Če se boste odpravili na to nepozabno avanturo, saj veste – oglasite se nam in nam prek naših digitalnih kanalov (FB, IG) pošljite izbran foto utrinek, veseli ga bomo.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array