Električna mobilnost na vodi

30. julij 2023

Zavedajoč se lastne odgovornosti vpliva mobilnosti na okolje in možnosti, ki jih daje sodobna tehnologija, vse več posameznikov posega po električni mobilnosti, tudi takrat, ko se izbira vozilo za prevoz po vodi. 

V poletnem času še toliko bolj, saj nekaj časa preživimo tudi ob morju. Zato smo se vprašali kateri električni čolni so tisti, ki se uvrščajo v sam vrh najboljših, tako po zmogljivosti, kot udobju. V interni ekipi smo izbrali 3, ki vam jih predstavljamo spodaj.

X Shore s ploviloma Eelex 8000 in X Shore 1

Kot prva omenjamo čolna, ki sta rezultat kombinacije švedskega pomorskega znanja in oblikovanja ter vrhunske tehnologije. Gre za čolne, ki so skoraj popolnoma tihi, enostavni za vzdrževanje in brez emisij izpušnih plinov. Obratovalni stroški so bistveno nižji od prej poznanega, omenimo pa dva modela: Eelex 8000 z dosegom 100 NM in z motorjem s 170 kW, ki doseže hitrost 30+ vozlov ter X Shore 1 z dosegom 50 NM in z motorjem s 125 kW,  ki doseže hitrost 30 vozlov.

X Shore – Eelex 8000.

Candela C-8 ali Polestar 2 na vodi

Še ena znamka, ki prihaja iz severa Evrope. Švedski izdelovalec električnih plovil Candela je nedavno predstavil rezultat sodelovanja s podjetjem Polestar. Skupaj namreč izdelujejo čoln Candela C-8. Gre za sodelovanje, pri katerem je pomorskemu znanju podjetja Candela, Polestar dodal pogon svojega modela 2, ki ga bodo vkomponirali v plovilo s hitrostjo 22 vozljev. Dodajmo, da so pri izbranemu modelu razmišljali tudi o hitri in racionalni proizvodnji. Naročil je že zdaj ogromno, ker pa je to plovilo pravzaprav ena velika masivna enota iz ogljikovih vlaken, to zelo poenostavlja in racionalizira proizvodni proces.

Candela C-8 in Polestar.

Candela C-8 v sodelovanju s podjetjem Polestar.

Greenline NEO EDrive kot rezultat slovenskega znanja

Čudno bi bilo, če pri inovacijah na področju mobilnosti ne bi bilo vpleteno tudi slovensko znanje, kajne? Zato omenjamo tudi slovensko znamko plovil z možnostjo hibridnega pogona Greenline Yachts oziroma njihov 10-metrski čoln na električni pogon, Greenline NEO EDrive. Gre za prvo serijsko plovilo na svetu, ki ga poganjata dva električna zunajkrmna motorja nemškega proizvajalca Torqueedo Deep Blue, energija pa je shranjena v dveh baterijah s po 30,5 kWh.

Greenline NEO EDrive.

Električna mobilnost ne pozna meja, pa naj gre za vozila za vožnjo po cestah (vabljeni k branju prispevka o električnih avtomobilih, ki navdušujejo v letu 2023), vodi ali pa za leteče avtomobile (prvi leteči avtomobili so že na voljo za rezervacijo). 

V ABmobilu bomo razvoj mobilnosti, ki jo poganja elektrika spremljali tudi v prihodnje in vas o vseh novostih ažurno obveščali.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array