CES 2023 znova predstavil inovativne novosti

9. januar 2023

V minulih dneh je v Las Vegasu v ZDA potekal priznani tehnološki sejem CES 2023, eden najpomembnejših dogodkov o tehnologiji na svetu. V letošnji izvedbi se je na sejmu zbralo kar 3900 razstavljavcev, predstavili pa so novosti z različnih področij, od umetne inteligence, robotike, digitalnega zdravja, novosti s področja varovanja okolja, pa vse do napredne mobilnosti, ki najbolj zanima tudi nas.

ABmobilovci smo izbrali nam 3 najbolj zanimive novosti.

Ram predstavil inovativni električni poltovornjak

Ena glavnih atrakcij na sejmu je bil električni poltovornjak, ki ga je predstavila znamka Ram. Popolnoma električna novost je opremljena s sistemom 360-stopinjske kamere in recimo prilagodljivim zračnim vzmetenjem, pa zaslonom AR, osebnim pomočnikom z umetno inteligenco, itn. Vkomponiran program vam omogoča širok nabor različnih tematik, od zabave, do sprostitve; z menjavo nastavljene tematike pa spreminjate tako nastavitve sedežev, osvetlitve, zvočni sistem in celo motnost strešnega okna. Revolution je med drugim opremljen s prilagodljivim sistemom baterij, kar vozniku omogoča polnjenje z različnimi metodami, od polnilnika, brezžične ploščice, do generatorja.

Ram 1500 Revolution Concept

Nvidia GeForce NOW prihaja v avtomobile

Kot drugo zanimivost smo izbrali navdušujočo vest za vse ljubitelje iger. Tehnološki velikan Nvidia je na sejmu namreč sporočil, da bo svojo storitev GeForce NOW za igre v oblaku prenesel tudi v avtomobile. Uvodoma bo storitev na voljo za avtomobile podjetji Hyundai Motor Group (znamke Hyundai, Kia in Genesis), BYD in Polestar. Zakaj ravno oni? Enostavno, partnersko so že povezani z Nvidio, kar poenostavlja uporabo, saj bo potrebno za uporabo GeForce Now v avtomobilih imeti avtomobilski računalniški sistem Nvidia Drive.

Video predstavitev uporabe GeForce NOW v avtomobilih.

Prihaja štirisedežni leteči avtomobil

Le vprašanje časa je bilo kdaj bomo pisali o novem letečem avtomobilu. Na sejmu je ameriško podjetje Aska sporočilo, da razvijajo “prvi štirisedežni leteči avtomobil na svetu.” Model so poimenovali Aska A5, gre pa pravzaprav za vozilo na električni pogon, veliko kot manjši SUV, ki lahko z enim polnjenjem vozi tako po cesti, kot do 250 milj po zraku. Dodali so mu še majhni plinski motor, ki zračni razdalji doda še dodatnih 50 milj. Kot je sporočil Askin izvršni direktor bi naj zvezna uprava za letalstvo odobrila A5 še ta mesec, Aska pa načrtuje, da bo leta 2026 uvedla deljenje prevozov s floto svojih letečih vozil. Seveda pa inovacija ni poceni. A5 namreč stane skoraj 800 tisoč ameriških dolarjev, na seznam prednaročil pa se lahko zainteresirani umestite s plačilom 5 tisoč dolarjev pologa.

Aska A5

Tako, z vami smo delili zgolj tri naši ekipi najbolj zanimive novosti, ki smo jih zasledili, a med drugim je na sejmu CES 2023, tudi BMW napovedal svoj futuristični električni avtomobil, Sony in Honda pa sta razkrila svoj prototip Afeela, ki bo povezan s tehnologijo Unreal Engine Epic Games, kar naj bi uporabnikom omogočalo povsem novo dimenzijo zabave.

Inovacije ne poznajo meja. Tehnologija se razvija izredno hitro in veseli smo, da področje mobilnosti koraka z njo v istem tempu. Novostim bomo ABmobilovci sledili tudi v prihodnje in vas o njih obveščali.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array