5 filmov za ljubitelje avtomobilizma

29. januar 2023

V tokratnem zapisu smo se odločili, da z vami delimo predloge za filmski večer, v katerih ne manjka dobrih avtomobilov. Odločitve za izbor so seveda subjektivne, a vse povezuje eno načelo: v izbranih predlogih lahko vidimo zanimiv nabor vozil, ki so v preteklosti narekovali trende, pa tudi legendarne klasike in tiste, ki bodo oblikovali prihodnost na področju mobilnosti.

The Gray Man (2022)

Film s katerim pričenjamo naš seznam je The Grey Man, najdražja Netflixova produkcija do zdaj, ocenjena na kar 200 milijonov dolarjev. Klasični akcijski film, ki je posnet po romanih Marka Greaneyja sta režirala brata Russo, znana po sodelovanju v projektih v Marvel svetu. Na kratko pa gre za zgodbo o bivšem zaporniku, ki lahko s pomočjo CIE predčasno odide iz zapora, če pristane na to, da bo centralno obveščevalni agenciji na voljo za pomoč v sivi coni dovoljenega. Filmska ekipa je poleg klasičnih modelov, kot je Audi RS 7 Sportback, izbrala tudi električna Audi RS e-tron GT in Audi Q4 e-tron Sportback.

Audi Q4 Sportback e-tron v filmu The Gray Man

Gone in 60 Seconds (2000)

Film, ki vas zagotovo ne bo pustil ravnodušne je tudi Gone in 60 seconds, v katerem navdušujeta Nicolas Cage in Angelina Jolie, z zgodbo pa poskrbi, da imamo kaj videti. Gre namreč za zaplet, ki nastane, ko se upokojeni avtomobilski tat Randal Memphis Raines vrne domov, da bi svojega brata rešil iz primeža lokalnega kriminalca. A ta mu postavi pogoj, da bo bratu prizanesel, če Memphis v 72-ih urah ukrade 50 dragih avtomobilov. In tako se v filmu zvrsti veliko modelov priznanih znamk, od Aston Martinov, Cadillacov, Ferrarijev, Jaugarjev, Proschejev, Rolls Roycev, itn.

Ikonični 1967 Eleanor Mustang v filmu Gone in 60 seconds

The Italian Job (2003)

Zakaj ravno ta film? The Italian Job je film, s pomočjo katerega je priljubljenost vsem znanega Minija Cooperja poletela proti nebu. Gre za film, ki ga je režiral F. Gary Gray in v katerem navdušujejo Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton, Donald Sutherland in mnogi drugi. Pravzaprav gre za ameriški rimejk britanskega filma iz leta 1969, vendar z izvirno zgodbo. Zgodba sledi skupini tatov, ki nameravajo ukrasti zlato nekdanjemu sodelavcu, ki jih je prevaral.

Mark Wahlberg, Charlize Theron in Mini

Back to the Future (1985, 1989, 1990)

Kot četrto možnost omenjamo pravzaprav kar tri filme, združene v trilogijo Back to the Future. Gre za filme izpod režiserske taktirke Roberta Zemeckisa, ki so navduševali v 80-ih in 90-ih, v ospredju pa je seveda eden najbolj ikoničnih avtomobilov vseh časov,  DeLorean DMC-12, ki je slovel predvsem zaradi svojega dizajna. Da filmi sodijo v svojo dimenzijo dokazujejo tudi številne dodatne priložnosti, ki so izšle iz zgodbe; od animirane televizijske serije, tematskega parka, video igre, unikatnega muzikala, itn.

Christopher Lloyd, Michael J. Fox in DeLorean DMC-12 v filmu Back to the Future

Senna (2010)

Naš zadnji predlog pa je… film Senna, kakopak! Čas za dirkaško legendo torej. Gre za prvi uradni dokumentarec o življenju in športni poti tragično preminulega voznika formule 1 Ayrtona Senne. Dokumentarni film je režiral Asif Kapadia, prikazuje pa življenje trikratnega svetovnega prvaka od njegovih začetkov do prerane smrti v San Marinu (1994). Pri snemanju filma je sodelovala tudi dirkačeva družina, saj je poleg dovoljenja za snemanje prispevala tudi svoje zasebne posnetke. Mimogrede, film je prejel kar nekaj priznanj, tudi dve britanski nagradi BAFTA.

Napovednik filma Senna

Tako, seznam je končan, čas je za kokice, velik ekran in prost večer. Se strinjate? Želimo vam karseda prijeten ogled filmov.

p.s. Še vprašanje – kateri film bi na ta seznam uvrstili vi?

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array