9 električnih avtomobilov, ki bodo navduševali v 2023

21. februar 2023

V zadnjih letih doživljamo preporod električnih vozil, tudi zahvaljujoč vse bolj napredni tehnologiji in dostopnosti polnilnih postaj. V lanskem letu so povsem električna vozila predstavljala kar 13 odstotkov vseh prodanih novih avtomobilov po svetu. Tudi mednarodna agencija za energijo napoveduje, da bodo avtomobili, ki jih poganja elektrika do konca desetletja predstavljali več kot 60 odstotkov vseh prodanih vozil.

V letošnjem letu na trg prihaja več električnih modelov, ki bodo enostavno navdušili s svojo drznostjo in naprednostjo. V tokratnem zapisu vam jih predstavljamo 9.

DeLorean Alpha5

Na trg prihaja DeLoreanov prvi avtomobil po več kot 40 letih. Avtomobilska znamka, ki je s pomočjo filma Nazaj v prihodnost navdušila oboževalce širom sveta, se tokrat predstavlja v novi podobi, z novo in povsem električno limuzino. Pospešek mu omogoča, da v slabih treh sekundah pospeši od nič do 100 km/h, najvišja hitrost pa bo znašala 240 kilometrov na uro.

Kia EV9

Kia bo na trg zapeljala svojega novega športnega terenca – EV9. Gre za model, ki ima svojo solarno ploščo, vgrajeno v pokrov avtomobila in notranjost iz materialov, ki so okolju prijazni. Avtomobil bo deloval na električni globalni modularni platformi (E-GMP) skupine Kia, ki se uporablja v EV6, pri Kii pa so sporočili tudi, da bi voznik EV9 lahko z enim polnjenjem prevozil do 483 kilometrov.

Lotus Eletre

Svoj prvi model nove generacije predstavlja tudi Lotus. Gre za znamkin prvi SUV in hkrati prvi električni SUV imenovan Eletre. Za osnovo Eletre so uporabili popolnoma novo Electric Premium Architecture platformo z napredno 800-voltno električno arhitekturo, ponudili pa ga bodo v standardni, S in R verziji. Za hrambo električne energije bo pri vseh verzijah poskrbela 112 kWh baterija. Eletra in Eletra S bosta stotico dosegli v 4,5 sekundah, najvišjo hitrost pa so izmerili pri 258 km/h.

Audi A6 E-Tron

Pa smo dočakali tudi popolnoma električne modele A6. Audi A6 E-Tron bo temeljil na najnovejši skupini PPE (Premium Platform Electric) EV arhitekturi, ki bo med drugim uporabljena tudi na prihajajočem Porsche Macanu, pa tudi na Audi Q6 E-Tron. Vozniki bodo tako lahko uživali v hitrem 800-voltnem polnjenju in daljšem dosegu zahvaljujoč kapaciteti baterije 100 kWh.

Tesla Cybertruck

Še en Teslin presežek. Musk je namreč napovedal, da bo ta na videz zanimiv pickup kupcem na voljo še letos. Res je, to smo od Tesle že slišali, pa vendar zdaj obljubljajo, da se bo to res zgodilo. Model bo res zavidljiv, narejen iz jeklene zlitine, odporen na izjemne udarce, celo na naboje do velikosti 9 mm. Na voljo bo konfiguracija z enim, dvema ali tremi elektromotorji. Najmočnejša verzija bo imela možnost pospeška od 0 do 96 km/h v le slabih treh sekundah, s polno baterijo pa bo moč prevoziti več kot 800 kilometrov.

Polestar 3

Polestar 3 s proizvodnjo prične nekje v začetku poletja. Gre za električen SUV, ki je vizualno podoben modeloma Polestar 1 in Polestar 2. Ima 400-voltno električno arhitekturo, ki jo sestavljajo baterija s kapaciteto 111 kWh in dva elektromotorja. S Polestar 3 boste lahko prevozili 480 kilometrov dolgo pot, ker pa bo model omogočal polnjenje z do 250 kW, pa se bo baterija do 80 odstotkov napolnila v le pol ure.

Hyundai Ioniq 6

Predstavljamo vam tudi Hyundai  Ioniq 6. Ima 77,4 kWh baterijo, ki je povezana z aerodinamično oblikovano silhueto in zagotavlja več kot 610 km povsem električnega dosega z enim polnjenjem. Ker bo imel model 800-voltni sistem boste lahko baterijo napolnili v le 30 do 40 minutah.  S porabo energije pod 14 kWh/100 km pa bo ta model tudi eden izmed energetsko najučinkovitejših električnih vozil na trgu.

Fisker Ocean

Na naš seznam se je uvrstil tudi Fisker Ocean, električni športni križanec, ki ga je oblikoval Henrik Fisker. Verzijo Ocean Ultra bosta poganjala kar dva električna motorja s sistemsko močjo 403 kW (548 KM), ki bosta omogočala 4,2-sekundni pospešek iz 0 do 100 km. Model bo imel med 402 in 483 kilometrov dosega, baterijo pa se bo dalo napolniti v samo pol ure.

VW ID.7 (Aero B)

Volkswagnov ID.7 bo temeljil na platformi MEB+, ki bi naj prinesla opazne napredke pri funkciji avtomatizirane vožnje, povečala stopnjo polnjenja na 200 kW in izboljšala doseg na 700 km (!). Volkswagen je napovedal več verzij tega modela, od tistega z enim motorjem RWD, do tistega z dvomotorjem AWD, pa še različica GTX, ki bo od nič do 100 km/h pospešila v 5,6 sekunde.

Če katero do zdaj še ni, bo leto 2023 zagotovo leto, v katerem bodo električna vozila stopila v ospredje. In še ena pomembna novica za vse tiste, ki v svojih organizacijah skrbite za področje mobilnosti. V okviru storitve Poslovni najem vam na ABmobil uredimo najem kateregakoli električnega avtomobila, ki je v tistem trenutku na EU trgu.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array