Podjetja s področja mobilnosti, ki bodo oblikovala prihodnost

12. junij 2023

Že enajstič je CNBC sestavil svoj Disruptor 50 – seznam 50tih podjetij, ki bodo oblikovala prihodnost. Gre za zasebna podjetja, ki so na lovu za največjimi priložnostmi na trgu in kljub nekaterim izzivom na kapitalskih trgih in upočasnjenemu gospodarstvu, uspevajo s poslovno rastjo. Vsaj 35 je takšnih podjetij, katerih vrednost znaša več kot milijardo dolarjev, 12 pa jih je ocenjenih na več kot 10 milijard dolarjev. 

Mi smo izbrali 3 podjetja s področja mobilnosti.

Einride s flotami avtonomnih električnih vozil

Prvo podjetje, ki ga predstavljamo je švedsko zagonsko podjetje Einride, ki želi dizelske motorje, ki trenutno prevladujejo v tovorni industriji, zamenjati s flotami avtonomnih električnih vozil. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2016, tri leta kasneje pa je na cesto že postavilo avtonomno električno tovorno vozilo. Leta 2022 so prejeli dovoljenje za testiranje avtonomnega tovornjaka brez varnostnega voznika na krovu. Izpeljali so pilotni program, v okviru katerega je brezžična tovorna vozila daljinsko nadzoroval človeški operater na cestah z mešanim prometom.

Letošnjega aprila so recimo podpisali dogovor s PepsiCo za prodajo dveh električnih poltovornjakov v Združenem kraljestvu, kar bo podjetju ponudilo pozicijo za vzpostavitev mreže, ki bo logističnim podjetjem omogočila optimizacijo poti in izboljšanje učinkovitosti goriva. 

Cilj podjetja je ustvariti nabor partnerjev v obliki mesečnih naročnikov za uporabo njihovih vozil in programske opreme, želijo pa si vzpostaviti tudi svoje postaje na strateških lokacijah, ki bi bi omogočale polnjenje.

Eindire avtonomni, električni poltovornjak.

Sila z novim, okolju bolj prijaznim, modelom baterije

Drugo podjetje pa se ukvarja s problematiko, ki se je pojavila ob porastu proizvodnje električnih vozil – potreba po litija. To predstavlja težavo zaradi več razlogov, med drugim najbolj straši širitev rudarjenja. A obstaja kar nekaj alternativ, od programov za recikliranje baterij, do preoblikovanja velikosti baterij, ki jih uporabljajo električna vozila.

In Sila (ki jo je ustanovil nekdanjih Teslin inženir) se s svojo litij-ionsko tehnologijo počasi seli v avtomobilsko industrijo, saj bi se rada skoncentrirala na reševanje te težave. Poenostavljeno, gre za nov model baterije, z razvojem anode na osnovi silicija, ki bi nadomestil grafit, posledično pa bi lahko v bateriji shranili več litijevih ionov, kar bi povečalo energijsko gostoto, večji del baterije pa bi bil sestavljen iz recikliranih materialov. Svoje prve komercialne izdelke so izdali leta 2021, vendar njihova prava rast šele prihaja, s ključnimi partnerji, kot sta Mercedes-Benz in ameriška vlada.

Proizvodnja baterij Sila.

Monarch Tractor želi trajnost prenesti v kmetovanje

Tretje podjetje, ki ga izpostavljamo pa je naslovilo področje za katerega se je zdelo, da ga bo prav zares težko razogljičiti – kmetijstvo. Podatki kažejo, da je agrikulturni sektor “kriv” za  več kot 11 % emisij toplogrednih plinov v ZDA, v primeru metana pa govorimo o skoraj četrtini svetovnih (!) emisij. In Monarch Tractor je proizvedel prvi povsem električni pametni traktor na svetu, njihov cilj pa je filozofijo okolju prijaznega delovanja prenesti na celotno kmetovanje.

In konec lanskega leta je podjetje sklenilo dogovor s svojo prvo večjo stranko. Velikan alkoholnih pijač Constellation Brands je namreč decembra v imenu vinogradov kupil prvih šest traktorjev, ki so že zapeljali s proizvodne linije. Ostaja sicer še kar nekaj izzivov, saj je razvoj avtonomnih strojev še vedno v svojih začetkih, a Monarch Tractor ima eno veliko prednost; ključnega partnerja – NVIDIO, ki za njihove traktorje dobavlja svoje računalniške sisteme Jetson za vozila brez voznika in podporo za analizo podatkov na osnovi umetne inteligence iz vgrajenih senzorjev in kamere. 

Podjetju gre na roko tudi usmeritev ZDA, ki podpira okolju prijazne tehnologije. V praksi to pomeni, da četudi lahko njihov traktor stane vse do 90 tisoč dolarjev, lahko v Kaliforniji recimo, 80 % stroškov pokrijejo subvencije državne vlade.

Monarch električni traktor.

Danes smo spoznali samo 3 izmed tistih podjetij, ki bodo v prihodnosti narekovala trende v mobilnosti. In vsem je skupno eno – uporaba tehnologij, ki omogočajo okolju bolj prijazno mobilnost, ne glede na mikro področje. V ABmobilu bomo razvoj in trende spremljali tudi v prihodnje in vas o vseh novostih obveščali.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.