NVIDIA bo ustvarila digitalnega dvojčka Zemlje

27. junij 2022

Kljub številnim naporom, raziskavam in nekaterim spremembam krovnih politik, se okolje upira. Podnebne spremembe in njihove posledice so iz leta v leto bolj usodne. Dejstvo ostaja – Zemlja se segreva. Res je, toplogredni plini so v ozračju prisotni tudi brez človekove dejavnosti, a so se zaradi industrializacije in človekovih dejavnosti v zadnjih desetletjih izrazito povečali.

Kakšne posledice puščajo podnebne spremembe? Kako se to kaže v naših življenjih? Pričnemo lahko že pri vse bolj pogostih ekstremnih vremenskih pojavih, pa zgodovinskih sušah, nižanju snežne odeje, dvigovanju gladine morja, silovitih nevihtah in vročinah, ki jih prej nismo poznali.

Kako prikazati kakšne posledice bo prinesla prihodnost?

Ker je resnične spremembe težko doseči, če si ljudje ne znamo predstavljati kaj dejansko nas čaka, se znansvetniki trudijo, da bi našli način, ki bi ljudem ponazoril usodne posledice podnebnih sprememb, ki nezadržno prihajajo. Odgovor so našli v napredni simulaciji.

NVIDIA je namreč nedavno razkrila načrte za izgradnjo najmočnejšega superračunalnika na svetu z umetno inteligenco, namenjenega napovedovanju podnebnih sprememb. Sistem z imenom Zemlja-2 ali E-2 bi ustvaril t.i. digitalnega dvojčka Zemlje.

Kot sporočajo iz Nvidie za to, da bi razvili karseda najboljše strategije za blažitev in prilagajanje posledicam podnebnih sprememb, potrebujemo podnebne modele, ki lahko v desetletjih napovedujejo podnebje v različnih regijah sveta. Gre pravzaprav za večdesetletne simulacije, ki modelirajo fiziko, kemijo in biologijo ozračja, vode, ledu, zemlje in človekovih dejavnosti.

Superračunalnik podjetja NVIDIA.

Težava obstoječe tehnologije je v tem, da bi za celovito in realno simulacijo potrebovali  precejkrat več računalniške moči, kot je trenutno na voljo. In potrebovali bi desetletja, da bi to dosegli z običajnim potekom računalniškega napredka, ki se vsakih pet let pospeši recimo 10-krat. 

A zdaj imamo ljudje prvič po desetletjih tehnologijo za izdelavo podnebnega modeliranja ultra visoke ločljivosti, s katerim bi lahko napovedovali spremembe, ki prihajajo. Tako pa bi ljudje lahko prejeli zgodnja opozorila, da se prilagodijo in naredijo infrastrukturo bolj odporno.

NVIDIA deluje tudi na področju EV revolucije in trgu avtonomnih vozil.

Ker so inovacije tiste, ki lahko kljubujejo še tako zahtevnim izzivom, jim v ABmobilu sledimo, jih spremljamo ter jih pozdravljamo. Tudi v prihodnje vas bomo o napredku projekta “digitalni dvojček Zemlje” redno obveščali.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array