Apple predstavil novo generacijo Apple CarPlay

1. avgust 2022

Tehnološki gigant Apple je v juniju organiziral svojo redno letno tehnološko konferenco WWDC (Worldwide Developers Conference), na kateri tradicionalno predstavi svoje novosti. 

Ko je Apple leta 2014 predstavil takratno novost – Apple CarPlay, se je obljubljala revolucija in delno se je tudi zgodila. Danes je namreč Apple CarPlay že sestavni del večine novih avtomobilskih računalnikov. Letos pa so v tem ameriškem velikanu predstavili novo generacijo te tehnologije, ki je znova vzbudila ogromno interesa, predvsem pri prioizvajalcih avtomobilov, pa tudi pri voznikih.

Prevzem nadzora nad vsemi zasloni

Če Apple CarPlay zaenkrat omogoča nekakšno zrcalo posameznih aplikacij iz pametnega telefona na avtomobilski zaslon, bo nova tehnologija storila ogromen korak naprej.

Napovedane spremembe prinašajo namreč kar nekaj velikih sprememb v uporabniški izkušnji. V predstavitvi je bil namreč revolucionarno omenjen prevzem prikazovanja podatkov, ki se vežejo na sam avtomobil, kar do zdaj nikakor ni bilo možno, saj so bili sistemi jasno ločeni. Novosti, ki jih uvaja Apple za povezovanje iPhona z avtomobilom, pa bi zdaj omogočale prevzem, ki bo združljiv z vsemi vgrajenimi sistemi, kar v praksi pomeni, da bo voznik lahko recimo upravljal z grelniki sedežev ali nadzoroval klimo v svojem avtomobilu direktno preko njihovega CarPlay sistema in ne več preko gumbov. Med drugim bi bilo možno tudi to, da bi voznik pregledoval preostale povezane naprave.

Kaj na novosti pravijo avtomobilski proizvajalci?

Ključen je interes avtomobilskih proizvajalcev. Če bi ti svoje sisteme vzpostavili tako, da  lahko s CarPlayem “postanejo prijatelji”, potem bo pot do napovedanih sprememb hitra in enostavna. Časa je dovolj. Apple je namreč napovedal, da bo naslednjo generacijo svoje tehnologije na trg ponudil konec naslednjega leta (2023). Kar nekaj avtomobilskih proizvajalcev bi naj bilo odločitvi za nadgradnjo naklonjenih, med drugim Audi, Ford, Honda, Mercedes-Benz, Nissan, Porsche, Volvo, Polestar in drugi.

Nova generacija Applove tehnologije bo primerna za različne dimenzije zaslonov, celo za modele avtomobilov z več zasloni, ključno pa je, da se inovacije v tehnologiji uvajajo z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje voznikov.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array