Prestižna in legendarna dirka: 1000 Miglia

24. april 2024

Morda ste že slišali zanjo, morda ne. A italijanska dirka 1000 Miglia je zagotovo ena izmed najbolj legendarnih avtomobilskih dirk na svetu. Predstavlja prestiž, ponos, ljubezen.

In danes pišemo ravno o tej lepotici. Zakaj? Ker verjamemo, da gre za odlično idejo za “avto izlet” za pristne navdušence nad avtomobilizmom. 1000 Miglia namreč ni le dirka, ampak tudi priložnost za ljubitelje jeklenih konjičkov, da se srečajo s kulturo in zgodovino avtomobilizma. Vsako leto se na dirko prijavi raznovrsten spekter avtomobilov. Od vintage modelov iz 20. stoletja, pa vse do sodobnih športnih avtomobilov. 

Dirka ima dolgo zgodovino, saj je bila prvič organizirana že leta 1927. Takrat se je odvijala kot reli, potekala je po odprti cesti, a se je nato čez 30 let preoblikavala v t.i. “rally gran turismo”.

Dirka 1000 Miglia

Več o trasi, ki jemlje dih

Kot nakaže že ime dirke, je trasa dolga tisoč milj, kar znese približno 1600 kilometrov. Začne in konča se v mestu Brescia, med najpomembnejšimi postanki, ki jih boste zagotovo prepoznali pa so Verona, Firence in Rim, poleg tega pa trasa poteka med navdušujočimi toskanskmi hribi in v dolini ob jezeru Garda. Mimogrede, vozniki lahko med dirko opazujejo tudi osupljive prelaze Apeninov.

A v čem je zares pravi čar trase? Gre za izjemno zahtevno dirko, ker ta poteka po presenetljivo strmih klancih, ki nikoli niso bili mišljeni za avtomobilske dirke, pa po izredno ozkih mestnih ulicah, ki imajo zapletene zavoje in izjemno zgodovinsko ter kulturno vrednost. In kakopak – na vsakem koraku tekmo spremlja osupljivo število navdušenih gledalcev.

Mapa dirke 1000 Miglia

2024 mapa dirke “1000 Miglia”

Kdo lahko sodeluje, kateri modeli?

Tako je, prav ste prebrali. Na dirki 1000 Miglia ne morejo sodelovati vsi. Sodeluje lahko širok spekter avtomobilov, a vseeno je potrebno pri prijavi upoštevati določena pravila in omejitve. 

Ta pravila se nanašajo predvsem na starost in vrsto vozila. Glavna kategorija avtomobilov, ki se lahko udeležijo dirke, so zgodovinski avtomobili oziroma vintage modeli, izdelani med letoma 1927 in 1957 (letnici prvih izvedb dirke). Med tekmovalnimi vozili najdemo večino originalnih modelov, nekaj pa je tudi restavriranih (a tudi ti morajo ustrezati določenim specifikacijam in pravilom organizatorja). Na tej povezavi lahko preverite seznam avtomobilov, ki lahko sodelujejo na dirki.

1934 Lagonda M45 Rapide na vožnji skozi San Marino

1934 Lagonda M45 Rapide na vožnji skozi San Marino

Odlična ideja za “avto izlet

Vračamo se na osnovno idejo o današnjem blogu, ko smo vam želeli predstaviti idejo za izlet, ki pa ne bi bil osredinjen samo na dirko. Kot ste prebrali v tem blogu gre pravzaprav za nekakšno popotovanje v preteklost. V čas, ko so se po italijanskih cestah poganjali legendarni avtomobili, ki nas navdušujejo še danes. Slovite italijanske pokrajine, skupnost ljubiteljev avtomobilizma, pa brnenje motorjev in dih zgodovine. Vse to vam pričara izlet z ogledom dirke 1000 Miglia.

Tudi letos bo dirka potekala tik pred začetkom poletja, natančneje od 11. do 15. junija, torej še imate čas, da se odločite in obisk dirke 1000 Miglia, ogled turističnih atrakcij in doživetje vse obstranske kulinarične in historične ponudbe vključite v svoje poletno popotovanje.

Obljubimo, da se še kdaj spomnimo podobnega predloga. In še tisto najbolj pomembno – če se boste odločili in se odpravili na izlet ter ogled dirke 1000 Miglia, se nam javite. Komaj čakamo še pristen vtis s “kraja zločina”.

Zaključujemo pa še s povabilom za filmoljubce. Režiser Michael Mann je lani režiral film Ferrari, ki se osredinja prav na to dirko. Priporočamo ogled.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array