Poslovni najem – mobilnost po meri podjetja

23. maj 2023

Podjetje pove, kaj potrebuje in česa si želi, mi pa predlagamo najbolj primerno vozilo in brezplačno pripravimo ponudbo za dolgoročni najem, prilagojeno potrebam podjetja. V zadnjih letih interes podjetij za optimizacijo stroškov na področju mobilnosti narašča in ena izmed odličnih priložnosti za to je storitev Poslovni najem. V tokratnem zapisu smo se pogovarjali z Luko Pleškom, operativnim vodjo ABmobila.

Kaj je storitev Poslovni najem, katera vozila so na voljo in kakšni so stroški?

 

Kaj je poslovni oz. dolgoročni najem vozila?

Poslovni najem je oblika dolgoročnega najema vozila primerna predvsem za podjetja in samostojne podjetnike. Storitev vključuje najem vozila z vsemi vključenimi stroški kot so registracija in servisiranje vozila, zato je obveznost uporabnika poleg same najemnine samo še strošek goriva.

Katera vozila so na voljo v okviru storitve Poslovni najem?

V podjetju ABmobil sodelujemo z vsemi avtomobilskimi proizvajalci, zato lahko izbiro vozila vedno prilagodimo željam stranke. Običajno ob pripravi vozila strankam priporočimo takoj dobavljiva vozila iz zaloge trgovcev. V primeru, da stranka želi naročiti vozilo posebej po njenih željah lahko za čas čakanja na novo vozilo zagotovimo tudi primerljivo nadomestno vozilo iz našega obstoječega voznega parka.

Koliko znaša mesečna najemnina ob poslovnem najemu vozila?

Znesek mesečne najemnine je odvisen od vrednosti vozila, trajanja najema in števila letno prevoženih kilometrov. Daljše časovno obdobje in nižja letna kilometrina omogočita nižjo ceno najemnine in obratno. Na hitro rečeno lahko rečemo, da ob standardnem najemu s trajanjem 36 mesecev in 25.000 letno prevoženimi kilometri načeloma velja, da znaša znesek mesečne najemnine okoli 2% – 2,5% maloprodajne vrednosti vozila. Ob vozilu z maloprodajno vrednostjo 30.000€ lahko torej pričakujemo 600€ – 750€ mesečne najemnine.

Kolikšno je lahko obdobje najema, so glede prevoženih kilometrov kakšne omejitve?

 

Za koliko časa lahko podjetje najame vozilo?

Dolgoročne najeme se sklepa za trajanje od 12 –  60 mesecev pri čimer je potrebno vedeti, da daljše časovno obdobje najema rezultira v nižji ceni najemnine. 

Običajno podjetja sklepajo poslovne najeme z trajanjem med 36 in 48 meseci.

Koliko kilometrov lahko podjetje prevozi z najetim vozilom?

Pogoje glede prevožene kilometrine in trajanja najema se določi pred pripravo ponudbe. Ob vsakem najemu se določi zgornja meja kilometrine, ki se jo lahko naredi znotraj najema. V praksi velja, da nižja letna kilometrina rezultira v nižjo ceno najemnine in obratno. Običajno se podjetja z vozilom prevozijo med 20.000 – 30.000 kilometrov letno.

Katere storitve so vključene v ceno dolgoročnega najema in ali se lahko prilagodi mesečni obrok najemnine?

 

Kaj je vključeno v ceno poslovnega najema?

Vključene storitve v ceno najema so stvar dogovora ob pripravi ponudbe. Običajno se znotraj poslovnega najema vključi vse stroške povezane z vozilom (razen stroška pranja in goriva), saj imamo zaradi dobrih povezav z dobavitelji boljše pogoje kot bi jih imele naše stranke, zato lahko tako tudi strankam ponudimo boljšo ceno. Standardni poslovni najem torej vključuje stroške nakupa vozila, zavarovanja, registracije, avtomobilske asistence (vključno z nadomestnim vozilom), vinjete, rednega servisnega vzdrževanja, nakupa in menjave pnevmatik, “door2door” dostave vozila na servis ali menjavo pnevmatik, nadomestnega vozila za čas servisiranja vozila in seveda tudi dodeljenega skrbnika, ki je stranki vedno na voljo za vse potrebe v zvezi z vozilom.

Poslovni najem vključuje.

Kako lahko podjetje prilagodi mesečni obrok najemnine pri poslovnem najemu?

Višino mesečne najemnine se lahko zniža z začetnim pologom. Na ta način se zaradi lastne udeležbe in nižje vrednosti financiranja celotni strošek najema zniža. Mesečni obrok je v osnovi odvisen tudi od trajanja najema in letno prevožene kilometrine. Velja, da so daljši najemi z nižjo kilometrino cenejši in obratno.

Ali lahko po sklenitvi pogodbe podjetje spreminja trajanje najema?

Seveda! V kolikor se tekom najema odločite, da bi želeli vozilo vrniti predčasno lahko to naredite ob plačilu dodatka za predčasno vračilo vozila.

Je potreben začetni vložek in kakšne prednosti Poslovni najem prinaša podjetju?

 

Ali poslovni najem zahteva začetni vložek oziroma polog?

Višina začetne investicije pri poslovnem najemu je odvisna predvsem od stanja podjetja, ki si želi vozilo najeti. Obveznost dobro stoječih podjetjih z dobro zgodovino poslovanja je običajno zgolj varščina v višini ene mesečne najemnine. Novo nastala podjetja in podjetja s slabšimi rezultati poslovanja pa imajo običajno večjo začetno obveznost, ki je odvisna predvsem od stanja njihovega podjetja in vrednosti vozila za katerega se podjetje zanima za najem.

Kakšne finančne prednosti predstavlja poslovni najem za podjetje?

Glavna prednost poslovnega najema je, da od uporabnika ne zahteva večje začetne investicije v nasprotju s klasičnim financiranjem, kjer banke oziroma leasing hiše zahtevajo najmanj 20% pologa.

Ker je znesek najemnine pri poslovnem najemu skozi celotno obdobje najema enak ima podjetje predvidljive in stabilne stroške povezane z vozilom. Knjigovodska prednost poslovnega najema je pri mikro in majhnih družbah dejstvo, da se znesek mesečne najemnine šteje v stroške podjetja, ki znižujejo davčno osnovo in zato podjetje posledično plača manjši davek na dobiček.

Ker se najemnina pri poslovnem najemu obračunava v obrokih se tudi DDV posledično obračunava v obrokih in ne v celoti vnaprej kot je to pri klasičnem financiranju ali lastništvu vozila. Podjetja, ki vozilo uporabljajo za svojo dejavnost (taksi službe, transportna podjetja…) si lahko davek od najemnine poračunajo oziroma odbijejo.

Predvidljivi mesečni stroški.

So možni tudi najemi za krajše obdobje in ali lahko Poslovni najem koristi fizična oseba?

 

Ali lahko poslovni najem koristi tudi fizična oseba?

Da, za dolgoročni najem se lahko odloči tudi fizična oseba. Pravzaprav se vedno več posameznikov odloča za dolgoročni najem vozila ker si želijo prepustiti skrbi povezane z nakupom in vzdrževanjem vozila strokovnjakom.

Ali obstajajo tudi kratkoročne rešitve za najem vozila preko podjetja?

Da! Pri ABmobilu ponujamo poleg standardnega dolgoročnega poslovnega najema tudi kratkoročni poslovni najem vozila ABmobil EasyRent. Storitev je primerna predvsem za podjetja, ki vozilo potrebujejo samo občasno, nekajkrat mesečno, ali pa že imajo obstoječi vozni park in opažajo občasno potrebo po dodatnih vozilih. Preko storitve lahko podjetja najemajo različna vozila (vse od manjših ekonomičnih službenih vozil, do prestižnih poslovnih limuzin ali potniških kombijev). Glavna prednost storitve je, da se najem plača po porabi, tudi če se vozilo potrebuje samo nekaj ur, pri čimer ima podjetje še vedno ugodne plačilne pogoje kot so značilni za standardni poslovni najem.

Stisk roke med stranko in uslužbencem.

Tako, zdaj poznate vse prednosti storitve Poslovni najem

Vabljeni, da nas kontaktirate in nam predstavite potrebe mobilnosti vašega podjetja in morebitne želje, mi pa vam bomo pripravili ponudbo. Čas je, da upravljanje voznega parka vašega podjetja prepustite strokovnjakom.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array