Električne polnilnice v EU in v Sloveniji

17. november 2021

Kljub temu, da je eMobilnost vse manj tuj pojem in številnim sodržavljanom že predstavlja pomemben del nove realnosti, tiste okolju bolj prijazne, se še vedno zgodi, da kot eno večjih ovir ob uporabi električnih vozil, posamezniki navajajo pomanjkanje električnih polnilnic. “Kaj pa če mi zmanjka baterije?

Res je, Slovenija zaenkrat še ni v vrhu po številu javnih električnih polnilnic, a se stanje opazno izboljšuje. Gre za tek na dolge proge. Za voznika je ključno, da pozna specifike svojega električnega vozila in okolje v katerem se vozi.

Koliko časa sploh potrebujemo, da napolnimo baterijo?

Čas polnjenja električnih vozil je odvisen od največje moči, s katero se lahko napolni električno vozilo (zmogljivost vgrajenega polnilnika v električnem vozilu) in največje moči oziroma zmogljivosti, ki jo zmore polnilna postaja. 

Polnjenje baterije električnega vozila se največkrat izvaja neposredno iz omrežja. V osnovni razdelitvi poznamo 3 tipe polnilnice. Tiste, ki omogočajo: 

 • počasno polnjenje, primerno za manjša e-vozila (AC)
  čas polnjenja: 11-12 ur

 

 • počasno polnjenje, primerno za večja e-vozila (AC)
  č
  as polnjenja: 3-8 ur

 

 • hitro polnjenje (DC)
  č
  as polnjenja: 10 – 20 minut (približno 50% napolnjena baterija)

Slovenija ima na 100 km, 1,6 električne polnilnice, aktivnih pa je 610 javnih polnilnic po državi.

Za aktualno stanje (jesen 2022) že zbiramo nove podatke, ki vam jih bomo prav kmalu predstavili na naši spletni strani.

Koliko polnilnic je v EU, koliko v Sloveniji?

V EU je trenutno nekaj več kot 220 tisoč aktivnih električnih polnilnic, od teh jih je kar 30 odstotkov na Nizozemskem, dobrih 20 odstotkov v Franciji in slabih 20 odstotkov v Nemčiji. To pomeni, da se v 3 državah ali drugače – na dobrih 23 odstotkih EU ozemlja, nahaja kar 70 odstotkov vseh električnih polnilnic. Kot zanimivost – najmanj javnih polnilnih mest omogoča Ciper, Malta, Litva, Bolgarija in Grčija.

Največ polnilnic na 100 km imajo torej na Nizozemskem (47,5), pa v Luksemburgu (34,5) in v Nemčiji (19,4). Slovenija ima na 100 km, 1,6 električne polnilnice, aktivnih pa je 610 javnih polnilnic po državi. Od Maribora pa vse do Kopra je na avtocestnih počivališčih, na vsakih 33 kilometrov, 7 hitrih polnilnic DC (enosmerni tok). 

Za primerjavo – sosednja Hrvaška ima kljub večji površini in številu prebivalcev zgolj 60 polnilnic več, Italija jih ima nekaj več kot 13 tisoč, v Avstriji bomo na 100 km lahko polnili baterije na 6,1 električnih polnilnicah, na Madžarskem pa na 0,6 električnih polnilnicah na 100 km.

V ABmobil z našimi strokovnjaki skrbimo namesto vas. Ko enkrat zaupate svojo mobilnost nam, so kje, kdaj, kako in zakaj naše dileme, vi pa se lahko posvetite zgolj brezskrbni mobilnosti.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array