AI (umetna inteligenca) v avtomobilski industriji

16. april 2023

AI (umetna inteligenca) doživlja izjemen razvoj. Hiter napredek tehnologije je omogočil, da je prodrla na številna področja posameznikovega življenja, seveda tudi na področje mobilnosti. Če po eni strani govorimo o poenostavitvi uporabe, nadgradnji izkušnje, se velikokrat sprašujemo tudi o omejitvah, o smiselnosti, dodatnih možnostih in mejah, ki jih AI sploh ima, če jih ima.

A dejstvo ostaja: napredek na področju umetne inteligence je silovit, rezultati pa so usmerjeni predvsem v izboljšanje izkušnje za uporabnika, ne glede na področje na katerem se implementira. 

V tokratnem zapisu predstavljamo 6 področji uporabe AI v avtomobilski industriji.

Avtonomna vožnja

Če smo lahko včasih samovozeče avtomobile videli le v znanstvenofantastičnih filmih, lahko zaradi napredne tehnologije danes govorimo o realnosti. AI in ML (machine learning) igrata pomembno vlogo pri razvoju tehnologije avtonomne vožnje. Kako? Samovozeči avtomobili namreč uporabljajo senzorje in kamere za zbiranje podatkov o okolju okoli sebe in nato uporabljajo algoritme, s katerimi “obdelajo te podatke” in sprejemajo odločitve o tem, kako voziti.

Predvideno vzdrževanje

Predvidevanje je tisto, ki omogoča pravočasno ukrepanje in preventivo, ki poskrbi, da se kurativi izognemo. Umetna inteligenca in strojno učenje se danes uporabljata tudi za analizo podatkov iz senzorjev vozil za napovedovanje, kdaj bo potrebno vzdrževanje vozila. V praksi ta uporaba lastnikom avtomobilov omogoča boljše načrtovanje vzdrževanja (preden pride do okvare), kar posledično zmanjša tveganje dragih popravil in izboljša samo zanesljivost vozila.

Optimizacija proizvodnje

Proizvodnja je področje, na katerem se vedno išče možnosti za optimizacijo. Pa ne samo stroškov, tudi samih mikro specifik procesov. AI in ML se lahko uporabita tudi za optimizacijo proizvodnega procesa. Uporabimo lahko namreč analizo podatkov iz senzorjev in kamer za prepoznavanje neučinkovitosti in področij za izboljšave. Posledično lahko na ta način zmanjšamo količino odpadkov, povečamo produktivnost in izboljšamo nadzor kakovosti.

Umetna inteligenca v avtomobilski proizvodnji.

Umetna inteligenca optimizira proizvodnjo avtomobilov.

Izkušnja uporabnikov

Doživetje in izkušnja sta tisto, k čemu stremi razvoj, ki je usmerjev v uporabnika. AI in ML je v avtomobilski industriji mogoče uporabiti tudi za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kako? Z zagotavljanjem prilagojenih priporočil za funkcije in storitve avtomobila. Konkretno: virtualni pomočnik, ki ga poganja umetna inteligenca, lahko predlaga funkcije na podlagi uporabnikovih voznih navad ali pa recimo ponudi priporočila za bencinske črpalke ali polnilne postaje v bližini.

Pomoč vozniku

Varnost uporabnikov je tista, ki je pri razvoju v avtomobilski industriji na prvem mestu, in AI in ML se uporabljata tudi za razvoj naprednih sistemov za pomoč voznikom (ADAS), ki lahko pomagajo preprečiti nesreče in izboljšati varnost. Ti sistemi namreč uporabljajo senzorje in kamere za zaznavanje ovir in zagotavljanje opozoril ali pomoči vozniku.

Oblikovanje bolj privlačnih modelov

Ste vedeli, da lahko proizvajalci avtomobilov porabijo tudi neverjetne 3 milijarde dolarjev za eno samo zasnovo novega modela avtomobila? Nedavno so v strokovnem članku (avtorji: Alex Burnap, John R. Hauser in Artem Timoshenko (Yale School of Management)) ugotovili, da lahko umetna inteligenca ustvari dizajne, ki so estetsko prijetni in inovativni. S tem pa optimizirajo procese in se izognejo slabši prodaji, ki je posledica estetsko nezanimivih modelov.

Umetna inteligenca kot pomoč pri oblikovanju novih modelov avtomobilov.

AI kot pomočnik pri oblikovanju novih modelov avtomobilov.

AI prinaša nove dimezije, prinaša nekaj kar večina še ne pozna, težko razume in zato tudi sprejme težje. A dejstvo je, da so rezultati AI zavidljivi in omogočajo številne pozitivne in multiplikativne učinke, sama uporaba AI pa je še vedno odvisna od človeka. Kje točno bomo kot družba začrtali meje uporabe AI bomo videli v prihodnosti, zaenkrat pa lahko vsi skupaj uživamo v rezultatih, ki jih AI prinaša. Tudi na področju mobilnosti.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.

Array