5 praktičnih funkcij aplikacije Google maps

4. maj 2022

Google maps, še dobro!” Kdaj ste si nazadnje to rekli? Četudi vam orientacija ni tuja in se v raziskovanju novih lokacij dobro znajdete, se lahko kaj hitro zgodi, da je izziv enostavno prevelik. Da ne veste ali levo ali desno, koliko časa boste še vozili do cilja, itn. Pa tudi obračun realne ure, ko se na cesti pride do nepredvidljive nesreče, pride še kako prav. In takrat smo sodobni tehnologiji še posebej hvaležni.

Pa vendar, to ni vse – če aplikacijo uporabljamo zgolj v njeni osnovni funkciji, še ne pomeni, da nam ne nudi še vrsto drugih podpor. Za vas smo zbrali 3 praktične funkcije, za katere morda ne veste, a vam lahko mnogokrat olajšajo situacijo ali vam poenostavijo izkušnjo na cesti, dodajamo pa še 2 novosti, ki jih je nedavno napovedal Google.

1. Tudi, ko ni povezave

Kako reagirati, ko ste “bogu za hrbtom, brez neta“? Brez skrbi, ravno v tem je dodana vrednost aplikacije, ki je vozniku v pomoč tudi v primerih, ko se znajdete na lokacijah z omejeno pokritostjo. Google maps namreč podpira tudi dostop brez povezave. Enostavno vnesete naslov ali območje in izberete “Prenesi zemljevid brez povezave”. Zemljevid lahko enostavno shranite na svoj telefon, ali pa do njega dostopate kasneje prek funkcije “Zemljevidi brez povezave”.

2. Ohranite pogled na cesti

Varnost je na prvem mestu, seveda! Z aplikacijo Google maps lahko zato upravljate tudi z glasovnimi ukazi. Konkreten primer: z družino se odpravljate na morje. Kakopak, sredi avtoceste najmlajši pove: “lačen sem.” A brez skrbi, hitro se lahko obrnete na Google maps in rečete: “Google, poišči bencinske črpalke blizu mene” in na zemljevidu bodo prikazane črpalke. Google prek glasovnega ukaza razume tudi vprašanja o naslednjih zavojih, času prihoda, stanju prometa, itd. Mimogrede, glasovne ukaze lahko uporabljate v angleščini, hitro pa je mogoče funkcijo “Voice search” prilagoditi tudi slovenščini.

Android: prilagodite nastavite Google Assistant

iOS: tapnete ikono mikrofona v zgornjem desnem kotu

3. Vpogled znotraj

Zemljevidi niso praktični zgolj za navigacijo na cesti, ko recimo v novem mestu ne veste kako priti do nakupovalnega središča. Ste vedeli, da lahko mimogrede preverite tudi  kaj je znotraj nakupovalnih središč, letališč in drugih večjih zgradb? Enostavno poiščete lokacijo na zemljevidu in nato preverite ponudbo znotraj prostorov.

Praktične novosti, ki prihajajo!

Z vami delimo še dve novosti, za katere je Google sicer sporočil, da jih bodo sprva uvedli v ZDA, Indiji, Indoneziji in na Japonskem, a kaj kmalu pridejo v aplikacijo tudi drugod po svetu. 

4. Izračun stroškov

Kot verjetno veste, aplikacija trenutno sporoča informacije o plačljivih cestah, a se tu zaenkrat podpora konča. Po novem, pa bo aplikacija dodatno vključevala tudi izračun stroškov vožnje oziroma stroškov cestnin. Gre za koristno funkcijo, ki bo prav prišla predvsem v državah, kjer zaračunavajo cestnino glede na dejansko uporabo, saj se bomo tako lažje odločali ali izbrati plačljivo ali brezplačno cesto.

5. Funkciji STOP in SEMAFOR

Mnogokrat se zgodi, da, ko prvič obiščemo središče novega mesta, se lahko kaj hitro zapletemo v ulicah polnih semaforjev in znakov STOP. Nič več, aplikacija bo namreč uvedla prikaz znakov STOP in semaforjev na križiščih, kar bo močno poenostavilo iskanje bližnjic in križišč brez semaforjev.

Digitalne aplikacije so nam večinoma v pomoč in tudi glavni namen aplikacije Google maps je pravzaprav podpora vozniku. Tudi na ABmobilu pozdravljamo inovacije in izkoristek potenciala, ki ga ponuja pametna tehnologija, zato smo ustvarili platformo ABM online, znotraj katere si lahko uporabniki storitve EasyRent enostavno in hitro izberejo svoje vozilo, ki jim ga nato dostavimo na predlagano lokacijo.

ABmobil

ABmobil smo mlado podjetje z izkušeno ekipo, ki ustvarja globalne trende učinkovite in okolju prijazne mobilnosti. Z več kot 25 leti izkušenj v avtomobilskem poslu najbolje omogočamo mobilnost uporabnikov, ki ne želijo biti le kupci vozila.